De curând, brandul SsangYong a fost relansat în România, chiar dacă acest lucru se desfășoară sub umbrela importatorului din Ungaria. Timid dar sigur, SsangYong își reface simțită prezența în piață din România. Până la lansarea lui Rexton din primăvară, eveniment ce va avea loc la Salonul Auto de la Geneva, am luat la test două modele coreene: Tivoli & XLV.
Tivoli este primul model conceput de SsangYong după preluarea companiei de Mahindra & Mahindra și este disponibil în 2 versiuni: compact și un combi-SUV (XLV) dar în viitor se preconizează și un sport/convertible. În 2015, Tivoli a fost cel mai bine vândut model din istorie brandului coreean, cu o piață de cca 50% din segmentul B-SUV. Anul acesta se preconizează că se vor vinde peste 100.000 de unități. Pe aceeași platformă este construită și mașina de Rally Raid , un Tivoli modificat și pregătit să participe în Campionatul Mondial de Rally Raid , din 2017.
Ei bine, Tivoli luat de noi la test (King Euroservice) este un benzina 1,6 litri ce dezvoltă 128 CP și 160 Nm cuplu motor, cu transmisie M6, tracțiune pe față, cu nivel de echipare DLX (al 3lea din 4 posibile). Mașina are look de SUV, un design tineresc iar habitaclul este foarte generos, cu spațiu suficient pentru 5 adulți. Planșa de bord este clasică dar plăcută, cu o consolă centrală ușor accesibilă, un sistem multimedia clasic cu ecran LCD bicolor de 7 inch, comenzi pe volan, Bluetooth, șase difuzoare și MP3 Player cu mufă USB.
Scaunele ergonomice nu sunt foarte comode dar nici nu îți dau dureri de spate iar sistemul audio este corect, cel puțin la viteze mici. Când turația motorului este ridicată, sistemul audio nu se mai aude atât de bine, dovadă o face antifonarea nu foarte bună a mașinii. Ne-a plăcut și pentru că la masina are multe spații de depozitare, fără a sacrifica spațiul pasagerilor.
Portbajajul este generos, 423 litri sau chiar 1018 litri cu bancheta rabatată, spațiul portbagajului fiind mai bun decât la alte modele din clasa sa.
Deși modelul testat de noi era un 4×2, ei bine Tivoli poate veni opțional cu tracțiune integrală dar și cu transmisie automată sau faruri Xenon. Tivoli, în echiparea standard, vine cu șase airbaguri, ESP, asistentă activă la frânare, protecție activă împotriva răsturnării, sistem de control al tracțiunii și asistentă la pornirea în rampă.
Nu am apucat să intrăm pe autostradă cu mașina dar ne-am dat seama destul de repede ce poate . În curbe, crossover-ul se ține destul de bine, transmisia este ușoară și bună, răspunde imediat, mai ales dacă o turezi. Direcția este asistată electric și are trei moduri de acționare: Normal, Confort și Sport. Suspensiile sunt confortabile, și de apreciat este desigur și cutia de viteze, prin cursele scurte și precise ale schimbătorului. Nici la consum nu a stat (foarte) rău, deși producătorul a declarat un consum mixt de 6,6 l/100 km, ei bine cu doi pasageri la bord, cu portbagaj gol și anvelope de vară, Tivoli a consumat 7,2 l/100 km.
Mașina arată bine, atrage priviri pe stradă și nu seamănă cu niciun model din piață. Mulți oameni ne-au întrebat ce marca este și binenteles, imediat au vrut să știe care este prețul ei. Cu un efort financiar din partea importatorului, SsangYong ar putea redeveni cunoscut în România, mai ales că mașinile sunt competitive.
După lansarea modelului Tivoli în 2015 , anul acesta SsangYong a lansat XLV, o compactă SUV cu portbagaj de 720 litri despre care vom scrie mai târziu. Deocamdată așteptăm noul Rexton în 2017, dar și Korando și Actyon Sport, în următorii 2 ani.
Succes SsangYong și pe piața din România!
Date tehnice
SsangYong Tivoli 1.6 DLX
Motor: benzina, 1.597 cmc
Putere maximă: 128 CP / 6.000 rpm
Cuplu maxim: 160 Nm / 4.600 rpm
Cutie de viteze: manuală cu 6 trepte
Tracţiune: faţă
Acceleraţie 0-100 km/h: necomunicat
Viteză maximă: 170 km/h
Masă proprie: 1.270 kg
Volum portbagaj: 423 litri (1.018 litri cu bancheta rabatată)
Consum mixt: 6,6 l/100 km
Emisii CO2: 154 g/km
Preţ model: 14.990 euro cu TVA