Întemeierea unei familii și conceperea unui copil reprezintă, pentru mulți tineri, planuri pentru un viitor apropiat sau mai îndepărtat. Atunci cand acestea nu sunt realizate pe un termen scurt, motivele sunt destul de cunoscute și diferite. Începând cu dorința dezvoltării pe plan profesional, continuând cu teama de necunoscut și terminând cu dorința de a se bucura pe deplin de libertate, vacanțe sau un confort financiar. Deși poate părea bine gândit inițial, acest plan poate avea consecințe nefaste, cum ar fi creșterea riscului infertilității apărute în urma înaintării în vârstă. Statisticile arată un că unul din patru cupluri din România se confruntă cu infertilitatea.
Odată apărute astfel de dificultăți, s-au dezvoltat și soluții care permit cuplurilor să se bucure de venirea pe lume a unui copil. Reproducerea umană asistată nu ar trebui privită ca o soluție de ultim moment, ci ca o primă opțiune care te poate scăpa de mulți ani de tratamente costisitoare, unele dificile, traumatizante și mai ales dezamăgitoare.
Clinica Columna Medical Center, cel mai mare centru de reproducere umană asistată, a înțeles acest lucru esențial în viața multor parteneri și s-a focusat pe cuplurile care se confruntă cu aceste situații. De ce această clinică? Din foarte multe motive, dintre care echipa de specialiști cea mai experimentată în materie din România, echipamentele de ultimă generație, focusarea personalului pe nevoile clienților, ratele de succes la nivelul clinicilor de prestigiu din Europa și multe altele.
Cele mai utilizate tehnici de reproducere asistată sunt inseminarea intrauterină sau artificială, fertilizarea in vitro și injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului.
Inseminarea intrauterină sau artificială este un proces care constă în introducerea spermei prelucrate în laborator de la donator sau partener în cavitatea uterină, în perioada de maximă fertilitate a femeii, imediat, înainte sau în timpul ovulației. Concentrația spermatozoizilor este mult mai mare, pentru a crește astfel șansele de a ajunge în trompele falopiene, în care se produce fertilizarea.
Această tehnică este indicată în cazul infertilității idiopatice, tulburărilor de ovulație, endometriozei sau folosirii spermei unui donator iar procedura are la bază trei etape: monitorizarea dezvoltării foliculare și a ovulației, recoltarea și prepararea spermei în laborator și inseminarea intrauterină.
Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă, la momentul actual, cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată, dar și cea mai răspândită în cazul cuplurilor infertile. Spre deosebire de procedura menționată anterior, ovulul este fertilizat de spermatozoizi in vitro, adică în afara organismului femeii. Pentru a putea finaliza această procedură și pentru obținerea sarcinii, se realizează un embriotransfer, mai exact introducerea embrionului în uter.
Necesită recoltare de ovocite și fertilizarea acestora în laborator, cu spermatozoizi care provin de la partener sau donator.
Există o serie de cazuri în care este recomandată apelarea la această procedură, fiind potrivită mai ales femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Printre acestea se numără obstrucția trompelor uterine, blocarea trompelor uterine, insuficiența ovariană prematură, legarea anterioară a trompelor, fibromul uterin, endometrioza și infertilitatea din cauze necunoscute.
Aproximativ 71% din procedurile de FIV se realizează cu ovulele pacientei. Pentru reproducerea umană asistată se parcurg câțiva pași foarte importanți. Primul este stimularea ovariană, care durează în medie 10-12 zile, având la bază un tratament injectabil, zilnic, de preferat la aceeași oră. Prin acest tratament se urmărește obținerea a 10-15 foliculi ovarieni, a căror dezvoltare se monitorizează ecografic. A doua etapă este puncția foliculară care constă în inducerea maturării ovocitare și apoi fertilizarea efectivă a ovocitelor in vitro.
ICSI sau injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului reprezintă o metodă complementară FIV-ului, de micromanipulare a ovulelor și spermatozoizilor, în urma căreia un singur spermatozoid este injectat în citoplasma unui ovocit. În acest caz, sperma este prelucrată în același mod ca la FIV-ul clasic și se va injecta câte un spermatozoid în centrul fiecărui ovocit. Ovulele sunt păstrate câteva ore la incubator.
Această variantă este indicată mai ales atunci când există factori care pot împiedica fertilizarea ovocitelor, în cazuri de infertilitate masculină severă, în care mobilitatea spermatozoizilor sau cantitatea spermei sunt scazute sau când barbatul a recurs la vasectomie și a ales să-și criogeneze spermatozoizii.
“Cea mai mare bogatie din aceasta lume sunt copiii, mai mult decat toti banii din lume si toata puterea de pe pamant.” – Mario Puzo
Un copil e o minune… iar Clinica Columna Medical Center știe asta 🙂
Surse foto: santetour.ro; desprecopii .com; cmed.ro;