Ți-ai luat permisul de conducere? Iată cele mai bune sfaturi venite din partea Școlii de șoferi TEO, pentru șoferii începători!
Știu, nu vrei să mai auzi de școala de șoferi sau de instructorul tău. Îmi imaginez că te enervează să te supui programului, orelor de condus, să înveți și să fii stresat de examen. Dar de-acum, gata! Ai terminat școala, ești șofer cu acte în regulă!
Nu știu dacă ai luat examenul cu 26 puncte și poate că nici nu mai contează. Important este că ai avut un minimum de 22 de puncte la sală, iar polițistul nu ți-a “încasat” traseul cu 21 de puncte. Pe traseul de examen, polițistul stătea cu foaia în brațe și nota toate greșelile tale. Dacă te-a declarat ADMIS, înseamnă că e bine.
De acum, singura “povară” pe care o vei mai simți pentru următorul an va fi semnul de începător din lunetă. Cu toate acestea, trebuie să afli câteva lucruri care cu siguranță te vor ajuta pe viitor.
Deși poate te consideri stăpân pe tine și pe mașina ta, află că pot există erori umane cât și defecțiuni de fabricație ale automobilelor. Mașina ta sau a celorlalți șoferi aflați în trafic. Pentru toate acestea, tu trebuie să fii pregătit!Știi prea bine că atenția șoferului începător trebui să fie dublă față de cea a unui șofer experimentat. De aceea, în primele săptămâni, ți-ar prinde bine să ai în dreapta ta un șofer cu experiență în șofat.
Bineînțeles, acesta nu trebuie să fie un pasager pisălog sau care să îți inducă o stare de panică. Atenția ta trebuie să fie îndreptată doar către trafic, nu la telefonul mobil și nici la ceea ce se comentează la radio.
Să nu uităm că folosirea telefonului mobil atunci când conducem este strict interzisă, iar asta te poate costa chiar și permisul de conducere, dacă este însoțită de orice altă mică neregulă constatată de polițist.
ATENȚIE! Când vorbești la telefon în timp ce conduci, riscul de accident crește de 9 ori. Când trimiți mesaje în timp ce conduci, riscul de accident crește de 22 de ori!
Ca șofer, nu doar începător, trebuie să te adaptezi la condițiile de trafic. Iarna, când este polei sau zapadă, mașina poate derapa ușor. Dacă vom fi atenți la aceste “mici” detalii, vom avea control asupra mașinii. Deci, atenție sporită!
Frecvent vedem la știri tineri teribiliști sfârșind tragic în accidente. Bineînțeles, evenimentele acestea ne tulbură și ne pun pe gânduri. Mulți dintre ei cei implicați în accidente dispun de mașini sport, cu mult prea mulți cai putere, pe care este simplu să îi scapi de sub control.
Un autoturism cu motor puternic poate să fie o bestie și poate deveni o mașină de ucis. Sună sumbru, dar asta este crudul adevăr. Pentru început, un șofer neexperimentat ar trebui să conducă o mașină cu motor mai mic, cu o putere de tracțiune redusă ca să nu îl tenteze să “ciupească” accelerația.
Așa că, părinți, aveți grijă ce mașini cumpărați copiilor voștri! Nu vă lăsați convinși de ei să le luați mașini puternice. Pavăza bună trece primejdia rea!
Ai învățat în școală să conduci cutie mecanică? Excelent, cunoști tot alfabetul! Dar dacă ai învățat să conduci direct pe o mașină cu transmisie automată, cum te vei descurca să conduci una mecanică? Greu de zis, doar practicând vei învăța. Însă asta se deprinde în poligon și ideal ar fi sub îndrumarea unui instructor avizat.
Astăzi, 20% dintre viitorii șoferi optează pentru o mașină cu transmisie automată, în timp ce restul merg pe “tradițional”. Desigur, este confortabil să ai ambele mâini pe volan, mai plăcut și parcă mai rafinat, nu?! Schimbătorul de viteze îl comuți în poziția D (“drive”) și gata, pornești la drum. Pentru începători, o mașină automată pornește mai ușor în rampă, iar motorul nu se oprește așa cum de regulă se întâmplă la cele manuale.
Prețul mașinilor cu transmisie mecanică va fi mai mic. Faptul că nu plătești în plus pentru această dotare este un prim avantaj.
În oricare dintre situațiile menționate mai sus, este bine să te învețe/supravegheze un instructor autorizat.
Iarna este anotimpul cu cele mai multe accidente auto. Avem zăpadă, ger, carosabil și geamuri înghețate. Astfel, înainte de a pleca cu mașina la drum este musai ca geamurile să fie curațate de gheață sau zapadă. Vizibilitatea este extrem de importantă, nu ne permitem unghiuri moarte pentru că riscul de accident este mult prea mare.
Experiența acumulată în timpul școlii de soferi, pe parcursul celor 3 luni (cu aproximație), nu înseamnă că suntem pregătiți pentru a înfrunta “jungla” din trafic. Un sfat bun ar fi acela că după ce ați obținut permisul de conducere, să optați și pentru un curs de conducere defensivă.
Cursurile defensive au rolul de a vă perfecționa stilul de conducere și de a preveni accidentele rutiere. Aceste cursuri îmbunătățesc relația pe care o ai cu mașina ta în condiții limită. Astfel, vei învăța cum să frânezi de urgență sau cum să stabilizezi mașina în cazul unui derapaj.
Niki Lauda, unul dintre cei mai mari piloți de F1 spunea așa: “Nu este posibil întotdeauna să fii cel mai bun însă, întotdeauna este posibil să îți îmbunătățești propria performanță”.
Mașina trebuie echipată corespunzător anotimpului. Dacă anvelopele sunt vechi siguranța ta și a celor ce te însoțesc va fi la mâna hazardului. Nu găsi scuza că ai o mașina mai veche și că nu merită să investești în ea. Anvelopele noi salvează vieți, așa că evită produsele second hand! Dacă anvelopele sunt uzate ele pot produce explozii și cresc distanța de frânare!
Anvelopele de iarna sunt oricum OBLIGATORII. În afară de anvelopele de iarna, e bine să ai în mașina un set de lanțuri omologate, ușor de montat. Acestea nu sunt scumpe și ar fi indicat ca, iarna, să le ai în portbagaj în permanență.
Ești genul care se gândește direct la cauciucuri când se anunță temperaturi de îngheț? Ei bine, ar trebui să fii atent și la bateria mașinii, racleta, lopata sau săculețul cu nisip. În plus, pentru deplasările pe distanțe lungi neapărat să ai plinul de combustibil făcut.
În rest, conduceți cu grijă și nu uitați, strada nu este pistă de curse!!!
https://www.autoexpert.ro/ghidul-soferului-incepator/
Notă:
Școala de șoferi TEO este școala numărul 1 din România. Ea a fost înființată în ianuarie 2003 și este singura școală de șoferi și pentru persoanele cu dizabilități, din București și Ilfov.
Școala TEO deține peste 127 de vehicule, pe care au învățat tainele șofatului zeci de mii de elevi. TEO pregătește șoferii pentru toate categoriile plus că școlarizează șoferii profesioniști în vederea obținerii atestatului profesional. Aceasta deține 10 sedii în București și Ilfov și a obținut premii importante de la forurile din domeniu. Școala se implică activ în pregătirea persoanelor ce provin din familiile defavorizate și organizează concursuri în care oferă premii celor mai buni elevi. Cei ce fac cursurile la școala TEO, pot face ore de conducere și în poligon.
Instructorii sunt verificați si re-instruiti periodic, astfel încât cursanții să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire.
Pentru cei care deja au luat permisul de conducere, aflați că tot la Școala TEO, puteți participa și la cursurile “after”, adică la cele de conducere defensivă. Detalii găsiți pe www.vreaupermis.ro.
”Doar îndrăzneții înving!”