Unde dispar morcovii mei de ciorbă. Herghelia 7 Cai, Nămăiești

Apropierea fiicei mele, Ana, de cai a început în urmă cu 3 ani, când am mers pentru prima oară la Centrul de Echitație pentru copii și adulți Herghelia 7 Cai din Nămăiești, Câmpulung-Muscel.

La început, a fost o plimbare scurtă cu un cal ținut de hățuri de altcineva.

A urmat înscrierea în prima tabără de echitație 7 Cai, Nămăiești, succedată rapid de alte două tabere, organizate tot de ei, în aceeași vară. Până acum s-au adunat 11 participări ale Anei la taberele de vară de la Nămăiești. Urmează alte 3, la care fiica mea s-a înscris deja și va participa în următoarele două luni.

Surprinzător a fost și pentru mine, ca părinte, să asist la transformarea Anei, după ce a descoperit lumea cailor.

Este impresionant cum genul acesta de terapie cu cai are puterea de a șlefui caracterul un copil.

Caii utilizeazã comunicarea emoțională directă, autentică, așa că nu poți să-i păcălești și să-ți ascunzi emoțiile față de ei.

Puțină lume înțelege că nu doar tu trebuie să ai încredere în cal, ci și calul în tine. În echitație, raportul de forțe trebuie sa fie invers față de masele corporale, iar acesta este un lucru bun.

Din dragoste pentru cai și pentru ceea ce reprezintă centrul de echitație 7 Cai, Ana a dorit să își serbeze împlinirea celor 12 ani, în tabăra de la Nămăiești. Așa că, în loc să aleagă o petrecere clasică, pretențioasă, Ana mea și-a invitat cele mai bune 9 prietene și împreună, un weekend întreg, au petrecut ca-n povești la Herghelia 7 cai.

Copila mea este atașată de o iapă de la 7 cai, pe care o cheamă Missy. Ana ar sta doar cu ea. Dan Moșescu a convins-o că trebuie să călărească mai mulți cai, lucru pe care l-a și făcut. Însă, Ana s-a întors de fiecare dată la prietena ei, Missy. Puștoaica mea i-a cumpărat o grămadă de accesorii și frecvent, mă lasă acasă fără morcovii de ciorbă cu scuza…“îi plac lui Missy!” 😁

Anul trecut, Ana mea a participat la prima sa compeție de anduranță, o provocare după perioada de manej și antrenamente în aer liber. Anduranța este un context specific la ceea ce trăiesc ei în tabăra de la 7 Cai.

Astfel, copiii învață să fie autonomi în exterior și să facă față situațiilor neașteptate. Învață răbdarea, pentru că unii cai nu acționează imediat cum le dai o comandă. Să fie atenți, conectați, să-și asume deciziile pe care le iau și să accepte că uneori acestea pot fi greșite.

Echitația este un mod natural de a-ți educa copilul și de a-l pregăti pentru viață. Practic, calul devine aliatul tău ca părinte în educarea celui mic.

Herghelia din Nămăiești a fost înființată în urmă cu 35 ani, iar numele de “7 Cai” i-a fost dat după celebrul film western cu aceeași denumire. Dan Moșescu este cel care a pus bazele acestui centru, devenit în 2010 centru de turism ecvestru. La 7 Cai trăiesc peste 60 cai de diferite rase și până în prezent, peste 500 copii au trecut prin taberele organizate aici, încă din 2014.

La Herghelia 7 Cai, copiii călăresc atât în manej (primele lecții), dar mai ales în natură, sus pe munți. Toți merg în șir indian, călare fiecare pe calul său, ales pe diferite nivele de pregătire. Traseele se realizează în condiții meteo diferite. Copiii sunt puși în anumite situații oarecum extreme, care îi fac să înțeleagă că ori te conformezi, ori suporți consecințele. Pentru că dacă ești “nedrept” cu calul tău, el te amendează!

Ce învață copiii la 7 Cai, herghelia din Nămăiești

În primul rând, cei mici învață lecția pe care le-o dau caii, devin responsabili și descurcăreți, iau decizii în condiții limită.

Învață să fie empatici, să respecte, să ofere iubire și să o arate îngrijind sufletul pe care îl îndrăgesc. Echitația este despre echilibru, tranziție, controlul calului în cele 3 aluri.

În tabere, copiii socializează, se joacă în manej cât și pe trasee și se pregătesc să fie oameni buni în interior și exterior. Tot acolo, cei mici descoperă concurența, competiția dreaptă, un alt lucru care îi pregătește pentru viață.

Prin repetarea manevrelor de verificare a chingilor, ei învață cât de importantă este siguranța și cum să vegheze singuri asupra lor. Și încă ceva, în mijlocul cailor, copiii descoperă frumusețea și utilitatea lucrului în reprize, un sistem de învățare care, din păcate, nu se promovează deloc în România.

Dan Moșescu: “7 Cai este un mod de viață, în care primim cu bucurie prieteni care au nevoie de o sursa de libertate și de aer curat”.

« of 2 »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *