Puțini sunt cei care duc o viață complet sănătoasă. În general, oamenii activi și care stau la oraș, inevitabil intră în contact mai întâi cu mediul înconjurător care în zonele urbane este poluat. La asta, se adaugă o alimentație deficitară și nesănătoasă, medicamente, alcool, tutun sau cafea în exces și lista poate continua. Menționez și carnea plină de hormoni sau produsele alimentare cu aditivi.
De multe ori, oamenii au mai multa grijă de mașina lor decât de corpul lor. Ia gandește-te, dacă ți-ai lăsa mașina fară filtru de particule neschimbat sau cu acelați ulei încă de cand ai achiziționat-o sau dacă o alimentezi cu un carburant plin de gunoaie, ce s-ar întâmpla cu mașina ta? Mai întai ar merge în șocuri, martorii de la bord vor începe să se aprindă pe rând ca pomul de Craciun, iar într-un final, mașina n-ar mai porni. Și atunci, nu e mai ieftin și mai sanatos să te ocupi de ea din timp, să nu ajungă să cedeze?
Este doar o comparație, însă așa se întâmplă și cu oamenii. Mai bine să ne întreținem, să avem grijă de noi decât să ajungem să ne tratăm sau mai rau, să fim în ultimul stadiu.
Sănătatea nu se cumpară, nu se vinde, dar e cea mai scumpă, fără ea ești un om sărac!
Din categoria unui regim nesănătos de viață si eu fac parte, recunosc. Deși mă străduiesc să mănânc sănatos, mai “scap” și la junk food. Nu reușesc să mă odihnesc suficient de mult și dacă stau bine să mă gândesc, beau și cam multă cafea.
Anul ăsta a fost un an tare complicat, cu multe activități complexe, cu oboseală, stres, chin sufletesc, muncă din plin. Ca sa comprim descrierea, primul an în care nu am avut o vacanță, am muncit ca un animal și am tras de mine și de corpul ăsta, l-am dus poate până aproape de epuizare.
Stiați că se moare din epuizare? Din pacate, sunt milioane de oameni care au murit din acest motiv pentru ca în definitiv, epuizarea înseamnă suprasolicitarea fizică și psihica, asociată cu stres, oboseală cronica și de multe ori anxietate.
În urmă cu o săptămâna, am pus piciorul în prag și am zis “STOP!”, gata, nu mai pot. Și era valabil pentru amandoi, eu și sotul meu. Ne-am pus câteva lucruri în valiză, ne-am urcat în mașină și am fugit din București. Nu în vreo vacanță exotică, deși vine și asta curând, ci la munte, la Brașov, la centrul de detoxifiere ATASAGON.
Aici trebuia sa ajung și anul trecut, la începutul lui decembrie, împreună cu cea mai bună prietenă a mea, dar propunerea de participare la Survivor m-a determinat să amân vizita la Atasagon.
Acum era clar, aveam nevoie disperată de ei, de o cură de sănătate, de detoxifiere, de somn și relaxare. Pentru că “motorul” nu mai îmi tragea, iar copiii au nevoie de noi intregi, fresh și energici.
Și așa am zis că putem fugi de lângă ei 5 zile. Ma rog, din cinci zile, patru erau de petrecut la Atasagon.
Atasagon s-a ocupat și de cazarea noastră pentru că în centrul lor de recuperare, nu au și cazare. Ne-au rezervat o cameră la pensiunea Casa Felice și jur, nu puteam nimeri undeva mai frumos, iar proprietarii, niște oameni de milioane. Așa că pentru cazare vă recomand cu încredere Casa Felice, au camera frumoase, mic dejun, parcare și este și aproape de Atasagon, doar 3 km până acolo.
Am ajuns sâmbătă seara la Brașov, iar duminică dimineața, la ora 8, eram deja la Atasagon. Am intrat, ne-au facut un tur al centrului, ne-au înmânat halate, prosoape și papuci și ne-au invitat la vestiare. Noi am adus doar costumele de baie. După ce ne-am echipat, am intrat într-un cabinet pentru analiza corporala (Tanita), iar după evaluare, analizele spuneau ca ar fi bine să mă mai îngraș puțin și că nu mi-ar strica și puțin mai multă grasime pe mine. Aceste cuvinte ne doare! Ma rog, tensiunea a fost buna, glicemia la fel, deci la prima vedere, suntem sănătoși. Chiar dacă unul prea slab, iar celălalt ar avea nevoie de o dietă. Nu spunem cine. 😊)
Ulterior am fost invitați la bar pentru primul smoothie. În timp ce îmi beam minunația aia de smoothie, mă gândeam că n-are cum să fie greu să reziști 4 zile acolo, cu așa meniu delicios. Hehe, lucrurile nu sunt așa ușoare precum par!
4 zile înseamnă un quick reset, dar poți opta și pentru tratamentul de șapte, zece sau paisprezece zile. Unii stau și câte 21 de zile. Și ai de ales între cele 3 pachete de detoxifiere: Master Detox, Alkaline Green Detox și Raw Vegan Detox. Noi am ales Master Detox.
După ce ne-am savurat prima masă, ne-au invitat în sala de relaxare. Acolo, cald, mirosea a tot felul de uleiuri esențiale, muzica de relaxare în surdină și niște șezlonguri primitoare. Ne-am tolanit pe cele mai confortabile dintre ele apoi ne-a furat somnul. Am fost treziți delicat de una dintre asistentele centrului, ca să ne servească urmatoarea masa: de data asta doua shoturi cu superalimente (unul verde si unul roz), un pahar mare de apă alcalina cu pH 9,5 și ceva pastile cu probiotice. Apoi, buf!, am adormit la loc. Pesemne eram extrem de obosiți.
Și iar am fost treziți, de data asta pentru un masaj la baia turceasă. Ce sa zic? A fost divin, unul dintre cele mai relaxante masaje de care am avut parte vreodată, însoțit de un tratament cu spumă și scrub.
După acest masaj minunat, am primit un shake, ceva bun la gust și care să țină de foame.
Cat am stat acolo, nu am simțit foamea deloc. Dacă cumva mă încerca foamea, puteam sa beau o supa detox, apă alcalină sau selecție de ceaiuri. Doar lichide, atât, nimic de mestecat.
Sucurile asigură nutrienţii necesari pentru fazele detoxifierii hepatice. Sucurile le serveam la intervale regulate de timp alături de probiotice şi alte suplimente alimentare (minerale, fibre, pudră de proteine). Pe lângă sucuri, trebuia să beau multă apă (alcalină cu pH 9,5) pentru a intensifica procesul de detoxifiere prin creșterea cantității de toxine eliminate prin rinichi.
Programul Master Detox este singurul program de detoxifiere care care conține ședință de curățarea a colonului, cu ajutorul procedurii Angel of Water. Această procedură este esențială pentru că ajută la refacerea florei intestinale și o curățare optimă a colonului, iar asta se face zilnic, pe perioada tratamentului.
La finalul primei zile, înainte de a ieși din clinică, aveam o stare de moleșeală, capul ma durea și nu știam dacă simptomele erau de la faptul că eram obosită sau pentru că organismul meu era obișnuit cu hrană diversificată, dar și poate pentru că nu pusesem gura pe cafea. Mă întrebam ce voi face când foamea îmi va da tarcoale. De regulă, dacă îmi este foame, nu pot să adorm, iar acasă, recunosc, câteodată dau târcoale frigiderului. Pai de ce este lumină în frigider dacă nu se mănâncă noaptea? 😊)
Dar înainte de a ieși pe ușa clinicii, am înșfăcat o pungă de crackers cu cereale pe care le aveau la vânzare. Însă a doua zi, am fost mustrată că am mâncat așa ceva. Explicația mea a fost că după 3 saptamani petrecute la Survivor și o foamete crâncenă, as mânca și rogojină. Așa că în prima seară am ronțăit acele cereale, mi-am umflat burta de ceai și supa și am dormit ca un prunc. Bine ca n-am facut broaște în burtă, de la atâta apă!
Urmatoarele 3 zile s-au desfășurat cam la fel ca prima, doar că am avut parte de diferite tratamente (faciale și corporale) și ne-au fost introduse și niste perfuzii cu vitamine. Poate și pentru că m-au vazut cam firava și cum la evaluarea corporala am iesit cam subțire, s-au gândit că am nevoie de un plus de vitamine.
Și acum, în incheiere, vreau sa fac o comparație. Când eram copil și ma juleam, fugeam la mama să ma oblojească. Acum, când am venit ruptă de oboseală, slabită si cu energiile la fundul sacului, Atasagon m-a pus pe picioare. Și am facut doar 4 zile de terapie. Dacă faceam 10, cred ca ieșeam zmeu. 😊)
Am toata recunoștinta pentru acest centru de sănătate, recuperare, vitalitate și bucurie. Un loc în care îți poți menține sau reabilta echilibrul corp-minte-spirit, prin programe de detoxifiere, tratamente, terapii și consiliere nutrițională sau medicală de specialitate. Îi felicit pe Alina și pe Petru, fondatorii acestui centru și mulțumim întregii echipe pentru îngrijirea și devotamentul de care au dat dovadă. Au facut o treabă grozavă și abia aștept să revin la ei!