De câteva zile, Cezar, băiețelul nostru, se trezește des și are un comportament schimbat în timpul nopții. Săptămâna trecută dormea foarte bine, iar zilele acestea este mârâit fără un motiv anume. Se tot trezește în timpul nopții, se așează în fund și plânge, iar noi stăm pe lângă el ca să îl liniștim. Cauza nu are nicio legătură cu apariția dinților ci cu Salturile Mentale la copii – Săptămânile Minune.
Aseară, după 2-3 nopți cu somn întrerupt, am cedat și l-am luat în patul nostru. Pediatra m-a asigurat că Cezar este bine și că aceasta este o etapă absolut normală pentru un copil de 10 luni. Teama că obiceiul lui bun de a dormi în pătuț s-ar putea schimba m-a determinat să mă informez mai bine. Așa am ajuns să citesc despre Salturile Mentale, denumite Săptămânile Minune sau Wonder Weeks.
Săptămânile minune definesc cele 10 salturi de dezvoltare mentală din viața copilului, care se petrec în primele sale 20 de luni de viață.
Teoria a fost descoperită de doi cercetători olandezi, studiată și acceptată de cei care vor să analizeze atent etapele creșterii bebelușilor și copiilor mici.
Cercetătorii spun că există 10 salturi mentale care produc schimbări neurologice majore și o dezvoltare mentală în creierul copiilor, în primele 20 de luni. De aceea, ei au întocmit un calendar util părinților pentru care îi ajută pe aceștia să înțelegă de ce copii nu dorm și plâng uneori fără motiv.
Un salt mental durează de la trei zile la o săptămână (pentru copii mai mari) și este o etapă normală prin care trec toți copilașii.
Asta înseamna că brusc apar mai multe schimbari la nivel cognitiv, creierul copilului percepe lucruri noi și cel mic capătă noi abilități.
Aceste etape de salt mental se numesc și „săptămâni de regresie” până copilul se acomodează cu noile informații. Ele sunt urmate de așa zisele „săptămâni însorite”, când bebelușul s-a obișnuit cu noile cunoștințe și începe să fie mai liniștit și să doarmă mai bine.
Părinții trebuie să învețe să diferențieze salturile mentale de eventuale probleme de sănătate. De obicei, ele nu coincid cu puseurile de creștere sau erupția dentară, dar pot avea loc în același timp cu acestea.
Cum se calculează etapele Salturilor mentale la copii – Săptămânile minune
Săptămânile trebuie calculate de la DATA ESTIMATĂ pentru naștere, nouă luni de sarcină, nu de la DATA PROPRIU ZISĂ a venirii pe lume a celui mic. Calculați acum și apoi treceți pe un calendar la începutul fiecarei luni vârsta copilului în săptămâni.
Calendarul Salturilor mentale, săptămânile minune la copiii de până în 20 de luni
Saltul Mental 1 are loc în săptămâna 5 de viață, “Săptămâna Senzații”, când copilul devine mai conștient de stimulii fizici.
Saltul Mental 2 Săptămâna 8 – “Săptămâna Modele”. Copilul recunoaște modele și se folosește de propriile simțuri.
Saltul Mental 3 – Săptămâna 12 – “Săptămâna Tranziții fine”. Copilul dobândește mai mult control asupra corpului.
Saltul Mental 4 – Săptămâna 19 – “Evenimente”. Cel mic recunoaște secvențe de evenimente.
Saltul Mental 5 – Săptămâna 26 – “Relații”. Copilul învață să perceapă distanța fizică și relațiile cauză-efect.
Saltul Mental 6 – Săptămâna 37 – “Categorii”. Copilul descoperă că anumite elemente pot fi grupate.
Saltul Mental 7 – Săptămâna 46 “Secvențe”. Copilul învață detalii despre ordinea lucrurilor.
Saltul Mental 8 – Săptămâna 55 – “Programe”. Cel mic află că sunt mai multe moduri de a efectua același lucru.
Saltul Mental 9 – Săptămâna 64 “Principii”. Copilul are capacitate să își seteze obiective.
Saltul Mental 10 – Săptămâna 75 – “Sisteme”. Copilul începe să aibă noțiunea de sine, conștiință și ia decizii, acționează.
Potrivit acestui calendar, Cezar, băiețelul meu, se află la Saltul Mental 7 – SECVENȚE. Cu alte cuvinte, în această perioadă el învață că poate să unească lucruri sau să le pună împreună. După această etapă el va indica obiecte, va imita gesturi și va putea să facă puzzle-uri simple.
Specialiștii spun că cei mici au probleme cu somnul în timpul saltului mental 7. Copiii vor să renunțe la somnul de dimineață și sunt mârâiți fără motiv. Vestea bună este că după ce scăpăm va urma o săptămână însorită, în care Cezar îmi va arăta ce noutăți a dobândit.
Săptămânile minune sunt legate de dezvoltarea creierului și nu au legătură cu puseurile de creștere date de dezvoltarea fizică.
Sfaturi în perioadele salturilor mentale
Acordăm mai multă atenție copilului. Îl liniștim pe el, dar și pe noi, spunându-ne că totul va trece. Îi vorbim mai mult, îl plimbăm, legănăm, pupăm și giugiulim și îi arătăm jocuri noi. Dacă este necesar renunțăm la activitățile casnice ca să stăm mai mult cu bebe. Copilul are nevoie de noi pentru a gestiona aceste schimbări și a depăși nivelul saltului mental, respectiv săptămâna minune.
Buna !
Fiind interesată sa văd dacă este ceva nou sau dacă am omis ceva din cele ce se întâmpla la 18 luni, am dat peste acest articol drăguț 😊
Derulând și citind cu drag, am obeservat ca și baieitul Dvs a avut “parte” de prietenul degetel🙈 și v aș fi profund recunoscătoare dacă ați putea împărtăși cum ați reușit să-l dezvățați de el…
Va mulțumesc anticipat !
Multă sănătate ! 💐