Zilele acestea, am primit provocarea de la Honda România de a testa “e”, primul lor model electric. Nu prea am văzut-o pe străzi, deși a apărut în 2020, așa că m-am uitat pe net ca să-i aflu toate secretele. În prima fază, m-am întrebat dacă o să încap în ea, țînând cont de faptul că este o mașină mică de oraș, iar proporțiile mele nu sunt deloc de neglijat: 1,92 m.
Când mă apropiam de mașină, am observat de la distanță că mânerele portierelor sunt integrate în caroserie, iar noaptea, acestea sunt luminate. Interesante sunt și mânerele portierelor din spate. La prima vedere, designul mășinii te duce cu gândul că modelul are doar 3 uși, nu 5, mânerele din spate fiind tot încorporate în caroserie însă mult mai bine ascunse.
În trafic, eram ușor confuză, toată lumea se uită după mine zâmbind și eu mă întrebăm de ce. Designul mașinii este unul atipic și extrem de simpatic, iar galbenul acesta electric, atrage și mai tare atenția. Nici interiorul nu este mai prejos, este realizat din materiale de calitate și sistemul audio este premium.
Farurile te duc cu gândul la Golf 1, însă restul design-ului, nu se aseamănă cu nimic.
Am urcat la bord, mi-am reglat scaunul și am constatat că în spatele meu, mai încape doar cățelul. Obișnuită să merg doar cu mașini de teren, mari, dintr-odată mă simțeam ca Fred Flinstone. :))
Când am vrut să-mi reglez oglinzile, am avut senzația că cineva mi le-a furat. Vai, unde sunt oglinzile?! M-am uitat lung după ele, deși vedeam imaginile exterioare prin două ecrane laterale, la bord. Mai să fie, tehnologia asta iată unde a dus! Recunosc, cu greu m-am obișnuit cu cele două camera.
La început, mi-a fost dificil să apreciez distanță privind totul prin cele două monitoare. Mai mult decât atât, seara am prins și furtună. Camerele au fost acoperite de picături de ploaie, iar luminile exterioare arătau disperasate pe ecrane. Ușor cam obositor, din punctul meu de vedere. Lipsa oglinzilor exterioare are însă și o parte bună, atât pentru parcările extrem de înguste, cât și pentru faptul că nu se mai face zgomot la vânt și, probabil, aerodinamicitatea mașinii crește.
Ca o privire de ansamblu, tabloul de bord zici că este home cinema, bașca are și cablu HDMI. Complet digital, tabloul de bord conține cinci display-uri. Două ecrane centrale de 12.3″ permit accesarea informațiilor simultan de către șofer și pasager, cu posibilitatea de a comută ecranele prin simplă glisare de la unul la celălalt.
Un sistem compatibil APPLE CarPlay® (wireless) și ANDROID AUTO™. Oglindă retrovizoare centrală ce poate fi comutată în modul camera, oferă imagini clare chiar și noaptea.
Poate că sunt oameni care conduc prima dată o mașină hidramata și le este greu să se obișnuiască cu două pedale. Ei bine, tehnologia a evoluat și mai mult, iar sistemul Single Pedal Control le permite acum să conducă folosind o singură pedală, respectiv să frâneze și să accelereze. Adică, în momentul în care ai eliberat pedala, mașină se oprește singură.
Honda e se laudă că este o mașină proiectată pentru oraș, 100% electrică, propulsată de un motor electric ce dezvoltă 154 CP și un cuplu de 315 Nm. Așa că imediat după ce am preluat-o, m-am întrebat cât de repede se încarcă. Apoi, bineînțeles, mi-am pus problema stațiilor de încărcare.
Pe fast charge, Honda e se încarcă 80% în 30 minute. Cum am avantajul că locuiesc la casă, o pot lasă peste noapte la încărcat, însă ea are nevoie de 16 ore că să se încarce complet. Cu Honda e, ai o autonomie de 210 km. Personal, nu am verificat această limită.
Pentru parcare, Honda vine în sprijinul șoferilor cu cele 4 camere ale sale și 12 senzori sonori de pe modelul e. Chiar și pentru cei mai neîndemânatici șoferi, mașina detectează ușor un loc de parcare și o ghidează fără ca șoferul să atingă volanul, accelerația sau frână. Honda Parking Pilot poate parca lateral, perpendicular sau în spic, folosindu-se și de raza de bracare de doar 4,3 m.
Pentru că este o mașină mică de oraș, electrică, Honda e poate atinge o viteză maximă de 145 km/h și 100 km în 8,3 secunde. Este mică, simpatică și ușor de condus. Prețul ei este de aproximativ 40.000 de euro, mai exact 39.980 euro cu TVA inclus, iar dacă o iei prin programul rabla economisești 10.000 euro din această sumă.
Foto: Roxana Ciuhulescu
Montaj video: Eduard Antochi